1

Robimy sok owocowo – warzywny.

27 października uczniowie uczęszczający na świetlicę  wraz z panią Alicją Licak zaplanowali zrobienie świeżo wyciskanego soku owocowo – warzywnego. Pomysł na zrobienie soku poprzedziły zajęcia na temat „Zdrowego odżywiania”  oraz uświadomienie dzieciom jak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w okresie jesiennym. Dzieci przyniosły do szkoły m.in. marchewki, jabłka, winogrona. Zanim przystąpiliśmy do pracy uczniowie zapoznali się z urządzeniem do robienia soku – sokowirówką, jej działaniem oraz utrwaliły podstawowe zasady higieny i bezpieczeństwa. Wspólnie obieraliśmy i kroiliśmy przyniesione warzywa i owoce, po czym przystąpiliśmy do wyciskania soku . Każdy z uczniów chciał wypróbować działanie sokowirówki wrzucając obrane przez siebie owoce i warzywa. Było przy tym dużo frajdy , ale najlepszy był sok , którym delektował się każdy po skończonej pracy. Sok smakował dzieciom tak bardzo , że pozostały po nim tylko i wyłącznie „marchewkowe wąsy ”

Autor tekstu: Alicja Licak