BAWIMY SIĘ W KUCHARZY

Dzieci z oddziału przedszkolnego rozpoczęły  kulinarną przygodę. Na początek z pomocą pań kucharek obrały i starły marchew i dopiero wtedy dowiedziały się, że upieką marchewkowe muffinki. Odmierzały szklanką, łyżeczką  lub wagą potrzebne do ciasta składniki. Wymieszały je mikserem i nałożyły do foremek. Ponieważ smakowały wybornie podajemy przepis na marchewkowe ciasto – można je upiec w małej foremce (23 na 33 cm)

 składniki:

260 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1,5 łyżeczki cynamonu

290 ml oleju rzepakowego

200 g cukru trzcinowego

50 g cukru białego

3 łyżeczki cukru waniliowego

4 jajka

300 g marchewki startej na grubych oczkach

100 g posiekanych orzechów,

wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać mikserem. Piec w temp. 180 stopni. Smacznego!     składniki:

            Już nie możemy doczekać się październikowych zajęć kulinarnych.

Autor tekstu: Małgorzata Kurnik