Dzieci z oddziału przedszkolnego rozpoczęły kulinarną przygodę. Na początek z pomocą pań kucharek obrały i starły marchew i dopiero wtedy dowiedziały się, że upieką marchewkowe muffinki. Odmierzały szklanką, łyżeczką lub wagą potrzebne do ciasta składniki. Wymieszały je mikserem i nałożyły do foremek. Ponieważ smakowały wybornie podajemy przepis na marchewkowe ciasto – można je upiec w małej foremce (23 na 33 cm)
składniki:
260 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
290 ml oleju rzepakowego
200 g cukru trzcinowego
50 g cukru białego
3 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
300 g marchewki startej na grubych oczkach
100 g posiekanych orzechów,
wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać mikserem. Piec w temp. 180 stopni. Smacznego! składniki:
Już nie możemy doczekać się październikowych zajęć kulinarnych.
Autor tekstu: Małgorzata Kurnik